wordpress-581849_640De laatste 10 jaar is ons taalgebruik heel erg veranderd. We communiceren met elkaar met behulp van sociale media zoals Facebook, mensen nemen “selfies”, het laatste nieuws komt via twitter, Vrienden zijn druk met elkaar aan het whatsappen en als je een beetje bekend bent of je hebt wat te melden, tel je niet meer mee zonder een persoonlijk blog. Om te bloggen heb je echter verstand nodig van WordPress. Wat is nou dat WordPress precies? Als je het intikt op de Google zoekmachine wordt je niet veel wijzer. Hier een korte, simpele uitleg.

Als je wil weten wat WordPress is, dien je eerst te weten wat een “blogger” is. We maken even een korte reis terug in de tijd. Net zoals in de echte wereld hebben we ook op het internet (de cyber-space) een adres nodig als we dingen willen versturen of verzenden. In het begin kon je alleen een internetadres (html) aanschaffen als je veel geld ervoor over had en dan kon je het beste een website bouwer inhuren om met dit proces aan de slag te gaan. Cyberspace is oneindig groot en al snel werd het ook voor particulieren mogelijk gemaakt een stukje cyberspace in te nemen. Met de komst van het http-protocol werd het iedereen mogelijk gemaakt een eigen website te bouwen. Simpel gezegd: eigenlijk is een http adres een soort van openbaar persoonlijk e-mailadres.

wordpress-552922_640Nagenoeg alle bedrijven waren al voorzien van een website en in 1994 werd het een hele rage om ook als persoon een eigen website bij te houden. Niet alleen om recepten uit de wisselen of aan de wereld te vertellen over je dagje uit, maar ook dingen met en serieuze nieuwswaarde. Toen de aanslag op de Twin Towers werd gepleegd werd heel veel informatie wereldkundig gemaakt via persoonlijke pagina’s. Het plaatsen van nieuws op zo’n dergelijke persoonlijke website kreeg de naam bloggen. Het werken met de http adressen is echter niet voor iedereen weggelegd en vraagt nogal wat computerkennis. Internet zou internet niet zijn als daar niet handig op werd ingesprongen! Al snel werden er programmaatjes ontwikkeld die het stukken gemakkelijker maken om dit te doen. WordPress is een van de gratis aanbieders van hulp. Wanneer je gebruik maakt van hun programma, wordt het maken van je eigen website waarop je kunt bloggen een stuk gemakkelijker! Ervaringen onder de gebruikers worden gedeeld en enthousiaste leden buigen zich graag om het schrijfprogramma nog gemakkelijker en nog beter te maken.