joomlaJoomla is in principe hetzelfde als WordPress: een hulpmiddel om zelf je eigen website te creëren en te beheren. Ook Joomla is gratis te gebruiken voor iedereen die de behoefte voelt om iets op het internet te plaatsen met een eigen internet adres. Allebei voldoen ze aan de volgende behoeften:

  • Gemakkelijk online schrijven van webpagina’s (aanmaken, aanpassen, verwijderen)
  • De mogelijkheid tot het plaatsen van afbeeldingen
  • Het bouwen en implementeren van links naar andere webpagina’s en websites
  • Menu-items aanmaken
  • Mediabeheer voor het beheren van afbeeldingen
  • Ingebouwde wysiwyg die te gebruiken is als extra hulpmiddel voor het schrijven van teksten en invoegen van afbeeldingen
  • Pagina´s zijn gemakkelijk onder te verdelen in categorieën

WordPress heeft de naam een echt blogging tool te zijn die makkelijk is te beheren. Joomla staat bekend om zijn flexibiliteit en uitgebreide functionaliteiten. WordPress is vooral geschikt voor mensen die snel en gemakkelijk tekstjes en foto’s willen plaatsen, maar wil je net iets meer van je website dan is Joomla de beste keuze. Met Joomla heb je meer vrijheden om de website naar eigen smaak in te richten. Bij WordPress is de inrichting van je website grotendeels vastgelegd. Bij Joomla ontwerp je helemaal zelf hoe je pagina eruit gaat zien. Dit vraagt natuurlijk wel wat meer kennis van bepaalde zaken dan het werken met WordPress, maar heeft ook zo zijn voordelen.

joomla adminAfbeeldingen zijn makkelijker te organiseren en te beheren, de toegang is beter te regelen doordat je je site kunt beschermen tegen “ongewenste bezoekers” en ook is het makkelijker meerdere beheerders van de website aan te stellen waarbij je per beheerder vast kunt leggen wie welke onderdelen mag veranderen of inzien. Ook biedt Joomla de mogelijkheid om in meerdere talen te werken. Heel handig voor bijvoorbeeld tweetalige landen zoals België of als je je website zowel in het Nederlands als in het Engels wil hebben. Ook bij Joomla vind je een grote, actieve community die elkaar steunt en van elkaar leert. Eigenlijk komt het er op neer dat WordPress een uitgekleed onderdeel is van Joomla, bedoeld voor een bepaalde doelgroep, namelijk de “bloggers”.

Welk systeem je ook gebruikt, het hebben van een goede website vraagt tijd en aandacht. Spelfouten, slechte foto’s en een onoverzichtelijke lay-out maken je website niet beter. Doordat je bij WordPress minder “vrijheden” hebt, loop je ook minder kans dat je website een rommeltje wordt, maar als je Joomla goed gebruikt zijn de mogelijkheden eindeloos!